Hoe groen is de IT? We gebruiken iedere dag informatietechnologie. Telefoons, computers, printers, internet, routers, software, Apps. De moderne maatschappij kan niet meer zonder en verwacht alsmaar snellere dataoverdracht, waar ook ter wereld. Maar hoe groen is de IT?
Er bestaat zelfs een nieuwe term voor: groene IT. Het is het modewoord waarmee computerfabrikanten hun producten willen verkopen. Alles met het doel om de communicatietechnologie groener te maken.
De IT sector is groeiende. Er is een onophoudelijke vraag naar computers, laptops en smartphones. Maar wist jij dat deze bloeiende sector tevens verantwoordelijk is voor maar liefst 2% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen? 2% Klinkt niet heel hoog, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden voor verlaging van de uitstoot van broeikasgassen. Duurzaamheid wordt alsmaar belangrijker in onze maatschappij. Zo ook in de IT sector. Maar wat betekent duurzaamheid in de IT sector precies? Wij zochten het voor je uit.
Lees hier verder over duurzaamheid in de ICT >>>
Duurzaamheid in de IT sector
Duurzaamheid is de laatste jaren een hot item geworden. De mens wil graag in welvaart blijven leven, maar voelt tevens de urgentie om te zorgen voor het milieu. De toekomst van de mens komt in gevaar en daarom zullen de goederen die er al zijn beter verdeeld moeten worden. Duurzaamheid in de IT sector is in opkomst, maar een officieel internationaal groen label bestaat nog niet. Er zijn wel grote merken die zogenaamde groene labels hebben ontwikkeld, maar de kwaliteit hiervan is moeilijk te controleren.
Wil de IT sector vergroenen, dan begint het bij de basis. En dat zijn de energievretende servers onder in de kelder. Servers zijn een forse investering en worden daarom meestal pas vervangen bij een groot defect. Servers zijn meestal nog erg inefficiënt en ze produceren een enorme hoeveelheid warmte. Om de ruimtes te koelen zijn airconditioners nodig of grote ventilatoren. Je begrijpt dat dit niet heel milieuvriendelijk is. Virtualisatie is de oplossing die wordt aangedragen om de hoeveelheid aan vervuilende servers te vervangen. Door servers te virtualiseren, kan er een aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd.
Voorbeeld duurzaamheid in de IT-sector: TreeClicks
Een mooie voorbeeld van een duurzaam initiatief in de IT-sector, is TreeClicks. Dit is een gratis plugin die men kan installeren in de browser. Bij iedere online aankoop steunt men automatisch en gratis het planten van nieuwe bomen door het duurzaam besteden van advertentie inkomsten.
Meer info over TreeClicks? Lees hier verder.
Oog voor duurzame materialen
Een ander belangrijk aspect van een groene IT is het gebruik van duurzame materialen. Meerdere elektronische apparaten worden gemaakt van giftige metalen. Dit is zeer belastend voor het milieu. Daarnaast wordt er tijdens het productieproces veel water gebruikt. Zeldzame metalen die uit de aarde worden gehaald, raken uitgeput. Recycling is de enige optie die verdere uitputting kan voorkomen. Bewustwording bij zowel fabrikanten als klanten is een belangrijk proces in het vergroenen van de IT sector.
Een van de laatste ontwikkelingen is een touchscreen pc met een houten behuizing. Deze computer, gemaakt door het Ierse bedrijf MicroPro, heeft een laag energieverbruik. De fabrikant claimt dat deze groene pc maar liefst 70% minder stroom nodig heeft dan een traditionele computer. Het hele concept is gebouwd op basis van recycling. Bij deze groene pc zou 98% van de totale computer recyclebaar moeten zijn. Er zijn standaardcomponenten ingebouwd die gemakkelijk te repareren zijn. Ook een energiezuinige koeler en milieuvriendelijke led lampen in het beeldscherm dragen bij aan een duurzame oplossing.
Energie besparen met werken in de cloud?
Bronnen zeggen dat er veel energie kan worden bespaard wanneer programma’s en functies worden uitbesteed in de cloud. Werken in de cloud is het uitbesteden aan serviceproviders via internet. Zo wordt ook de opslagcapaciteit gedeeld met anderen. Het principe van werken in de cloud is niets minder dan het gezamenlijk gebruiken van virtuele ruimte. Het is een goede manier op weg naar een groene IT en meer duurzaamheid.
Het is het digitaal delen van informatie over de hele wereld. Grote conferenties worden via de cloud gevolgd. Zo hoeven groepen mensen niet meer over te vliegen op locatie. Presentaties gebeuren vanaf een centrale plek en ideeen en programma’s worden vanuit hier gedeeld. Dit maakt onnodig reizen overbodig, wat weer heel klimaatvriendelijk is. Zo volg je zakelijk vergaderingen voortaan gemakkelijk via je eigen werkplek.
Verder zijn op veel werkplekken de grote computerkasten overbodig. Deze zouden gemakkelijk vervangen kunnen worden door laptops. Laptoponderdelen zijn namelijk gemaakt om zuiniger om te gaan met energie. Hierdoor gaat onder andere ook de batterij veel langer mee. Veel kantoren werken nog met CRT-monitoren. Dit type monitor heeft een enorm hoog energieverbruik. Een duurzame vervanger is de LCD monitor.
En als we nog een stapje verder gaan is de energieverslindende stand-by-modus van de computer een absolute no go. Veel gebruikers zijn gewend om aan het einde van de dag de pc op stand-by te zetten, of de pc gaat automatisch in deze stand. Het kost veel energie, aangezien de pc de hele nacht energie nodig heeft om in stand-by te blijven. Een beter alternatief is het volledig uitschakelen van de pc of laptop aan het einde van de werkdag. Gebruik daarnaast ook nog een stopcontact met een aan/ uitschakelaar en je bent echt duurzaam bezig.
Het algemene belang van duurzaamheid
Alle ontwikkelingen in de samenleving zijn het bewijs dat zowel particulieren als bedrijven zich steeds meer bewust zijn van de noodzaak van duurzaamheid. Sommige ontwikkelingen hebben bij de consument duurzaamheid afgedwongen. Denk vooral aan de plastic zakjes die niet meer gratis verkrijgbaar zijn in de winkels. Ook het lezen van boeken en het bekijken van documentaires maakt mensen steeds bewuster.
Maar als consumenten bewuster gaan leven, vraagt dit ook een aanpassing in de bedrijvensector. Het vraagt van bedrijven dat zij duurzamer gaan produceren om tegemoet te komen aan de wensen van de klant. Bedrijven kunnen zich hier zelf enorm in onderscheiden, wanneer ze zogenaamde groene producten verkopen. Doe je als bedrijf nog niet mee in duurzaamheid? Dan wordt je al snel gezien als minder sociaal. Duurzaamheid heeft dus wel degelijk voordelen.
Als bedrijf geeft duurzaamheid
je een sterkere marktpositie, de milieudruk wordt lager en er is een duidelijke
kostenbesparing zichtbaar. Duurzaamheid levert dus voordelen op voor een
bedrijf, naast dat de natuur en de consument heel tevreden zullen zijn. Genoeg
reden voor particulieren en bedrijven om zoveel als mogelijk mee te helpen aan
het verduurzamen van het milieu. Want alleen door nu in te grijpen, kunnen ook
de volgende generaties genieten van een gezonde wereld.