Wil jij op de hoogte blijven? Het internet blijft veranderen. Dus wat zijn de nieuwste internet trends?

Het world wide web ontwikkelt zich voor onze ogen en worden er trends ontwikkeld die we jaren geleden nooit hadden kunnen bedenken. Ken je nog de e-mail kettingbrieven? Het was het doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het waren de internet trends van toen. En wat zijn anno 2020 de nieuwste internet trends?

We zitten midden in het mobiele tijdperk. We worden overspoeld met alle vormen van afleiding die mogelijk zijn. Connecteer je smartphone op het internet en de nieuwe apps en gadgets kunnen direct worden gedownload. Verslavend wordt het zelfs voor de nieuwe generaties. Het verlangen om eindeloos online, bereikbaar en vooral bezig te zijn is onvervulbaar.

Op dit moment kent het internet diverse trends, waarvan we de 10 meest bepalende op een rijtje hebben gezet.

Trend 1: Nieuws lezen we op social media

Het laatste nieuws hoorde je vroeger op de radio of zag je bij het journaal. Dat is inmiddels volledig achterhaald. Originele nieuwsmedia zijn niet snel genoeg meer. Nieuwssites als NOS en NU.nl zenden wel notificatie berichten naar je smartphone of tablet, maar pas na enkele minuten. Als er nieuws is, dan willen we dat meteen weten. Social media als Facebook of Twitter zijn dé sites waar je het nieuws direct kunt lezen. Vaak nog met ongecensureerd beeldmateriaal erbij. Het minpunt aan deze snelle media is dat je nooit zeker weet of het nieuws ook werkelijk waar is. Op het internet is er namelijk zat nepnieuws dat de ronde gaat. Dus bedenk bij alles dat er in je Twitter stream verschijnt, dat het ook best fake zou kunnen zijn.

social media trends

Trend 2: We houden van de selfie-stand

Het gaat over die kleine camera aan de voorzijde van elke smartphone. We gebruiken hem meerdere keren per dag. De wijze waarop we foto’s maken is dus veranderd. Selfies maken is een ware trend en met zijn allen hebben we die trend omarmd. En dan nog maar niet te spreken over de hoeveelheid aan apps die beschikbaar zijn om deze selfies nog eens extra te bewerken.

Trend 3: Categoriseren voor meer structuur

Wat houden we er toch enorm van om elk stukje tekst af te sluiten met een hashtag. Daar waar Twitter ooit begon met het tot leven brengen van hasthags, zo snel namen anderen dit fenomeen over. Hashtags worden gebruikt om geplaatste inhoud op social media effectief te categoriseren. Zo is zoeken naar inhoud op basis van trefwoorden of een specifiek thema veel eenvoudiger.

Trend 4: GIF-jes maken de inhoud levendig

Een GIF wordt gebruikt als animatie. Het is in werkelijkheid een middenweg tussen een heel kort filmpje zonder geluid en een foto. Google is hier handig op ingesprongen en heeft een speciaal filter ontwikkeld. Zo kun je binnen het tabje images zoeken naar geanimeerd om terecht te komen bij de GIF bestanden in Google.

social media trends 2020

Trend 5: Social media een podium voor onbekenden

Social media heeft de deuren geopend voor heel veel mensen waar nog nooit iemand van had gehoord. Vroeger werden mensen alleen bekend van radio of tv. Inmiddels bieden platforms als Youtube een podium aan iedereen die graag zijn leven online wil delen. En het bleek nog te scoren ook. Daar waar mensen eerst hele teksten schreven als blogger, verplaatsten zij zich naar Youtube. Het bloggen werd vloggen. Onbekenden kregen duizenden volgers omdat ze simpelweg bereid waren om hun privéleven met een grote groep mensen te delen.

Trend 6: Cd’s en Dvd’s behoren tot het verleden

Grote streaming diensten als Spotify en Netflix hebben een groot deel van de ouderwetse verkoop van cd’s en dvd’s overgenomen. Het is niet langer nodig om een hardcopy te hebben, wanneer je jouw favoriete film of muziek ook kunt downloaden. Je sluit een maandelijks abonnement af, dat een fractie is van de prijs van een enkele cd of dvd. Cloud streaming wordt dit fenomeen ook wel genoemd. Het voordeel is dat je lokaal geen opslag meer nodig hebt. Het is dan ook niet voor niets een van de snelst groeiende mediaconsumpties van deze tijd.

Trend 7: Wat deel je wel en wat niet

Social media op het internet ontwikkelt zich enorm snel. Steeds opnieuw worden er updates uitgevoerd die nieuwe opties mogelijk maken. Het delen van privé informatie is zo gemakkelijk geworden, dat je je kunt afvragen of we de grens nog wel weten. Het internet staat bol van alle mogelijke apps en gadgets die beschikbaar zijn. Veel social media als Facebook hebben ontelbaar veel gebruikers. En elke gebruiker promoot op zijn beurt weer de applicatie. De eindeloze stroom aan gedeelde content overspoeld ons letterlijk. Een overkill is inmiddels een afknapper geworden voor veel internetgebruikers.

internet trends

Trend 8: Creëer moderne waarde door middel van cryptocurrencies

Waarschijnlijk heb je er al van gehoord, de Bitcoin. Het is een digitale valuta die langzaam opkwam, maar die sinds enkele jaren enorm bekend is geworden. Steeds meer mensen raakten betrokken bij het minen van de codes en het uitgeven en verhandelen ervan. De Bitcoin is nooit gecontroleerd door een centrale autoriteit. Dat heeft veel problemen opgeleverd. Toch heeft het de groei van de bitcoin nooit belemmerd. Inmiddels zijn er ook andere cryptocurrencies in het leven geroepen.

Trend 9: Thuis gadgets met wifi

Waar eerst alleen de computer was verbonden met het internet, zo zijn nu ook de smartphone en de tablet verbonden. Vrijwel ieder huisgezin heeft wifi, de draadloze variant van het internet. Steeds meer apparaten kunnen worden verbonden met wifi. Er zou zomaar een dag kunnen komen waarop hele steden voortbewegen op het internet. Waarbij elk apparaat, iedere machine en elk klein ding met elkaar communiceert op basis van wifi. Met als doel om taken automatisch en bedienbaar op afstand uit te voeren.

Trend 10: Ken jij de memes al?

Het internet lijkt geobsedeerd door het delen van memes. Het is hot om elke week weer opnieuw een nieuwe meme te kunnen delen. Er lijkt een kracht te ontstaan uit deze memes, een virale kracht wel te verstaan. Mensen krijgen er maar geen genoeg van. Er bestaan zelfs tools om je eigen meme te genereren. Mocht je de meme nog niet kennen, dan is het zeker het proberen waard.