Refurbished elektronica, heb jij er al van gehoord? Stel je bent op zoek naar een specifieke laptop, maar die kun je niet vinden in jouw prijsklasse. Tweedehands wordt deze laptop wel aangeboden via internet.

Durf jij dit risico aan? Refurbished elektronica zijn tweedehands apparaten die door de fabrikant zijn gereviseerd. Refurbished elektronica is dus een derde alternatief wanneer nieuw en tweedehands geen opties zijn. Maar weet je wel wat refurbished is en of het een veilige derde optie zou kunnen zijn? Wij vertellen jou er alles over en geven de beste 3 aankoop tips.

Wat is refurbished elektronica?

De naam refurbished is niet zomaar een ander woord voor tweedehands. Refurbished elektronica zijn apparaten die nieuw zijn gekocht, werden gebruikt, maar om een reden zijn terug gebracht naar de winkel. De technische afdeling of de fabrikant heeft het apparaat gereviseerd en kleine aanpassingen of bugfixes aangebracht. Mogelijk kreeg het apparaat ook een nieuwe verpakking en werd het daarna opnieuw te koop aangeboden in de winkel, maar dan als refurbished apparaat.

Bij refurbished geldt dat alleen degelijke apparaten met een herstelbaar mankement opnieuw mogen worden verkocht. Een artikel dat retour kwam in de winkel hoeft niet per definitie beschadigd te zijn. De redenen om artikelen te retourneren is heel divers.

Soms kan alleen al een deuk in de verpakking voldoende reden zijn om een artikel te willen ruilen. Of een klein krasje dat alleen invloed heeft op het uiterlijk en niet op de werking van het apparaat. Daarnaast is er nog de groep mensen die spijt hebben van de aankoop van een artikel en die om die reden het product terugbrengen. In de meeste van deze retourgevallen worden de producten opnieuw te koop aangeboden tegen een zeer gereduceerde prijs.

Is refurbished een dure gok?

Bij een refurbished artikel zal je als klant nooit weten wat de reden was waarom het product werd geretourneerd. Uiteraard kan ook een storing de reden zijn geweest. Maar zodra het product gerenoveerd is, zou de reden niet mogen uitmaken. De producent heeft het artikel grondig nagekeken en alle defecten hersteld. Het artikel zou moeten functioneren als nieuw. Alle defecten moeten zijn opgelost.

Is de aankoop van een refurbished artikel een dure gok? Nee, duur is het zeker niet, aangezien de prijs enorm is gedaald. Een gok is het wel, met name wanneer het een product betreft uit een oude reeks. Dan wordt er meestal geen garantie meer gegeven. Verder ben je ook overgeleverd aan de bereidheid van de fabrikant om het hele apparaat goed na te kijken. Mocht je na aankoop toch nog een probleem ontdekken met een refurbished apparaat, dan accepteren maar weinig winkels een retour. Zelfs wanneer je normaal bij aankoop met je creditcard extra verzekerd bent bij een aankoop, werkt deze verzekering niet bij een gereviseerd apparaat. Let hier dus goed op.

refurbished iphone

Refurbished versus nieuw

Gerepareerde of refurbished artikelen worden opnieuw verkocht, nadat de fabrikant beweert dat het volledig is nagekeken en gerepareerd waar nodig. Ook wordt ieder artikel opnieuw onderworpen aan diverse tests. Apparaten worden schoongemaakt en onderdelen aan de buitenzijde die niet meer in nieuw staat verkeren worden vervangen. Een gerepareerd of refurbished apparaat moet dus zowel nieuw uitzien als functioneren als nieuw. Het grootste voordeel van een refurbished apparaat ten opzichte van een nieuw apparaat is uiteraard de aanschafprijs. Met de volgende 3 tips koop jij zonder risico een refurbished apparaat.

1: Winkel slim en spaar geld

In de meeste gevallen is refurbished elektronica echt wel betrouwbare apparaten. Wanneer je weet waar je refurbished apparaten kunt vinden, dan winkel je voor spotprijzen. Het is de moeite waard om op zoek te gaan naar goede deals voor eersteklas merken. Uiteraard is het belangrijk dat je oplettend bent en alleen winkelt op betrouwbare websites. Het liefst websites die zelfs nog enkele weken garantie geven op hun refurbished producten. Raak ook niet te enthousiast van artikelen die een veel te lage prijs hebben. Wees reëel en denk altijd goed na. Het artikel moet wel nog het geld waard zijn en lees altijd de kleine lettertjes voordat je definitief een aankoop doet.

2: Waar koop je veilig refurbished elektronica?

De meest veilige gok die je kunt nemen is om te winkelen bij de fabrikant zelf. Zoek naar gerenoveerde apparaten bij gerenommeerde verkopers. Winkel nooit op sites waarbij je twijfelt. Check of er een goede klantenservice beschikbaar is. Bekijk de voorwaarden van gerenoveerde producten. Wordt er alsnog garantie aangeboden?

En wat te doen wanneer het apparaat in korte tijd opnieuw defecten vertoont? Een andere manier om betrouwbare refurbished elektronica te kopen is bij een bekend verkooppunt. Een grote retail winkel als Amazon.com verkoopt geretourneerde goederen via de website Amazon Warehouse Deals. De producten die hier worden verkocht zijn allemaal getest en beoordeeld, maar worden verkocht zonder garantie. Newegg is een andere online retail verkoper. Zij knappen computers en randapparatuur op. Inspectie en reparatie gebeurt door gecertificeerde technici. Sommige refurbished apparaten worden zelfs geleverd met garantie.

refurbished elektronica

3: Wat kun je beter niet refurbished kopen?

Ondanks dat er veel apparaten prima opnieuw gebruikt kunnen worden, zijn er ook enkele afraders. Hier volgt een opsomming van items die je beter niet refurbished koopt:

Televisies
Gereviseerde televisies zijn stukken goedkoper dan de nieuwprijs. Maar helaas betreffen dit vaak televisies die zijn beschadigd tijdens het transport. Daarnaast hebben refurbished televisies maar een beperkte garantie, waardoor zelfs de lage prijs te duur is voor de korte tijd dat het apparaat nog functioneert.

Printers
Printers kunnen een goede aankoop zijn, mits deze opnieuw worden gecertificeerd door de fabrikant. Plus de printer moet worden geleverd met nieuwe toner of inkt. Alleen dan is een refurbished printer een goede aankoop.

Harde schijf
Een beschadigde of gebruikte harde schijf kan nooit in nieuwstaat worden hersteld. Zodra een harde schijf wordt gebruikt, begint deze ook al direct te verslijten. Dit proces kun je onmogelijk ongedaan maken. Daarnaast zijn de nieuwprijzen voor harde schijven tegenwoordig zo laag, dat je beter voor veilig kunt kiezen in plaats van refurbished.

Refurbished elektronica kopen

Begin altijd met het lezen van reviews over de betreffende website. Kijk wat de ervaringen zijn van anderen. Is de fabrikant betrouwbaar? Levert deze daadwerkelijk wat hij zegt te leveren? Kijk naar de prijs. Is er een verschil of is de nieuwprijs vrijwel gelijk aan de gerenoveerde prijs? En controleer daarnaast altijd het modelnummer om te weten wat je in huis haalt. Refurbished elektronica kan een prima aankoop zijn, mits je jezelf van tevoren goed informeert.

Lees meer over elektronica en duurzaamheid >>>